Sebdokumentálást támogató alkalmazás

Vélemények

Egy háziorvos gondolatai:

„A SebDoki applikáció jelenleg társ a mindennapokban. Korrekt, gyors használata nagyban könnyíti a sebdokumentációt. Egyszerű, melynek köszönhetően bárki használhatja, és kérhet segítséget. Az applikációt széles körben való elterjedése, kvázi megreformálhatja a betegellátást, és hatalmas összegeket takaríthat meg a társadalombiztosítónak. A betegek otthonukban, és vagy a szociális otthonokban készíthetik el sebeikről a képeket, és vihetik fel a sebek adatait. Ennek köszönhetően nincs szükség a beteg szállítására, és a rendelők leterhelésére felesleges megjelenéssel. Az eredmény, és a beteg ellátásának ideje lényegesen lerövidül. 

A jelen telemedicina néven működő rendszerrel szemben számtalan előnnyel is bír. Jelenleg a fotódokumentáción alapuló ellátás pontatlan. A fotókon nem mindig látszik az oldaliság, a helyzet, sőt sokszor a betegek adatai is keverednek. A PDF formátumnak köszönhetően a rendszer hibátlan, és minden egy helyen, rendezetten szerepel. Megnyugtató, hogy a helyzet konszolidálódásával párhuzamosan, egyre nyitottabban kezelik mind a háziorvosok, mind a szakdolgozók az alkalmazással kapcsolatos megkereséseket. Bízom benne, hogy a közeljövőben szélesebb körben, nagyobb elfogadottsággal, és rutinnal beszélhetünk az elért sikerekről, és bízom benne, hogy az egészségügyi rendszer is felfigyel a benne rejlő potenciálra.” 

 


 

Egy budapesti sebész véleménye:

„Nem csak krónikus sebbel élők esetében találtam hasznosnak a SebDoki alkalmazását, hanem a járvány alatt a megoperált betegeknél is alkalmasnak találtam a gyógyulási folyamat ellenőrzésére. Főleg olyan esetekben, ahol nem lehet ambulánsan visszahívni vagy fogadni kontroll céljából a betegeket. A   beteg ezzel át tudja küldeni a műtéti sebet leírással együtt, így követhető a seb gyógyulása.”

 


 

Egy kórházi szakdolgozó tapasztalata a sebészeti ambulanciáról:

„A SebDoki alkalmazás megkönnyíti a kötszerek felírását, pontosabb dokumentációt tesz lehetővé. A COVID idején nehézségeket okoz a betegeknek a szakrendeléseken való személyes megjelenés, illetve a szociális otthonokban élő sebes betegeket sem lehet jelen helyzetben a szakrendelésre beszállítani. Eddig mobil telefonnal készített kép alapján dolgoztam az otthonokkal, és sokszor nem volt pontosan behatárolható a seb elhelyezkedése. Előfordult, hogy egyik hónapban az egyik test tájékot adták meg a seb helyének, másik hónapban pedig valami mást (pl. sacral seb, vagy gluteális régió) Az alkalmazás használatával ez a probléma remekül kiküszöbölhető, a dokumentáció pontos. A sebkezelő személyzet kitölti a sebfelmérő dokumentációt az alkalmazásban, amit pdf formátumban e-mailben kapok meg. Itt a kép is csatolva van. Ezt átemelhetjük a státuszba, nem kell újra leírni, és ezzel rengeteg időt spórolhatok. Nagyon jó lenne, ha az alkalmazás szélesebb körben is elterjedne, és a magán betegek is így íratnák a havi kötszereiket. Ez mindenkinek hasznos lenne, hiszen a betegnek, ha nem történt állapot romlás, nem kellene személyesen megjelennie a rendelésen. Nagy terheket venne le az egészségügyi ellátó személyzet válláról, illetve a betegnek is költség hatékonyabb lenne, hiszen nem kellene a szakrendelésre utaznia, időt, pénzt spórolna vele.”

 


 

Egy háziápoló szolgálat vezetőjének értékelése:

„Otthoni szakápolási szolgálatot vezetek és a mindennapi munkában is részt veszek, ezért kipróbáltam a SebDoki alkalmazást, amit könnyen le tudtam tölteni a telefonomra. Nagy segítséget jelent a mindennapi munka során, hogy a beteg sebének/sebeinek méreteit, jellemzőit könnyen lehet rögzíteni és sebállapot felmérő lapot ki lehet vele váltani, mert minden szükséges paraméter megjelenik rajta. Ezáltal könnyen nyomon követhetőek a változásokat és hiteles tájékoztatást ad a kezelőorvos (háziorvos) részére az email-ben megjelenő nyomtatvány.

Megismertettem háziorvosokkal is az applikációt és a véleményüket kértem a használatáról. Örömmel fogadták a lehetőséget, hogy a sebek állapotának változásakor nem csak szóbeli, hanem fényképes tájékoztatást is kaphatnak, amit napra készen tudnak tárolni a betegdokumentációban. Az email-ben elküldött adatokat rendelési idő után is meg tudják nézni és visszajelzést tudnak küldeni részemre. Örülök, hogy rátaláltam erre az alkalmazásra, mert nagymértékben megkönnyíti a háziorvos felé a rendszeres tájékoztatást és kommunikációt.”

 


 

Egy főnővér tapasztalatai (Szociális otthon):
„Nagyon tetszett az alkalmazás, könnyen kezelhető, az egymásra épülő részek jól működnek, valamint több képet is fel tudok tölteni.  Az ábrán bejelölhető rajta a decu vagy fekély helye. Az én helyzetemet nagyban megkönnyíti, mivel akár rögtön tanácsot tud adni a kezelésre.”

 


 

Egy főnővér helyettes véleménye (Szociális otthon):

„Áttekinthetőnek találtam az alkalmazást, a fotó melléklettel a Doktor Úr számára is megfelelő tájékoztatást nyújt, magát a kinyomtatott PDF formátumot elteszi a betegek sebdokumentációs anyagába, ezzel lerövidülhet a sebfelmérők készítésének ideje. „

 


 

Egy sebészeti szakrendelésen dolgozó munkatárs tapasztalatai:

„A háziápolóktól SebDoki alkalmazáson keresztül kaptam a sebfelméréseket, nagyon szimpatikus volt, mert könnyen áttekinthető és minden olyan információt tartalmaz, melyet le kell dokumentálnom a kötszer felírásánál.  A dokumentációhoz csatolva megtalálható a sebről készült fotó is. Fontos szempont számomra, hogy az adatokat nem tárolja, így adatvédelem szempontjából is alkalmazható.”

 


 

Egy sebész főorvos gondolatai:

Például egy kontrollra jelentkező betegnél a sebállapot változásának követéséhez is tökéletes az applikáció. Új betegeknél pedig, ha hozzátartozó vagy beteg küld információt a SebDokin keresztül a páciensről, akkor az orvos tudja körülbelül, hogy mire számíthat majd a személyes találkozás alkalmával.